Samen sterk staan - Paardenwaarden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Samen sterk staan

Wow Momenten
Paarden presteren altijd beter als ze met meerdere soortgenoten zijn. Waarom? Omdat partnerschappen een vorm van veiligheid bieden. Wanneer mensen een paard behandelen als een schoothondje, zal het paard dit zien als een teken van zwakte en een signaal dat het de leiding moet overnemen, omdat de veiligheid in het geding is, terwijl het die positie misschien helemaal niet ambieert, omdat het geen leiderstype is. Een paard kan hier heel ongelukkig van worden...

Wanneer je twee nieuwe paarden bij elkaar zet, zijn ze de eerste dagen altijd aan het donderjagen. Dat kan er indrukwekkend uitzien en klinken alsof er iemand om zeep geholpen wordt, maar na die paar dagen zijn de kaarten geschud. Geen vuiltje meer aan de lucht. Er is helderheid over wie de verantwoordelijkheid van het leidschap op zich neemt.
Hoe groter de kudde, des te veiliger paarden zich voelen. In een woud van oplettende ogen en oren is het relatief veilig toeven. Zeer grote kuddes splitsen zich op in familie-eenheden, met aan het hoofd verschillende leidhengsten en -merries. Die taakverdeling werkt prima. Een leidhengst kan immers maar een beperkt aantal merries adequaat bewaken.
Observeer eens een kudde paarden in een weiland. De meerderheid is aan het grazen maar er zijn er altijd een paar die de wacht houden. Het hoofd omhoog,  speurend naar eventuele gevaren. Zelfs tijdens het grazen gaat het waken constant door. Je ziet het alleen niet, omdat paarden langzaam eten, zich langzaam voortbewegen en hun waakzaamheid daarop aanpassen.
Er hoeft maar een paard te zijn dat plotseling het hoofd opheft omdat het iets onbekends of verdachts ziet en de hele kudde is in hoogste staat van paraatheid.
De snelle beweging van dat ene paardenhoofd is een alarm-signaal. Binnen een sconde gaan alle hoofden omhoog en scannen alle paardenogen de omgeving. Vaak geeft een van de hengsten ook nog een 'snorkend' geluid van zich om de kudde te waarschuwen en de mogelijke indringer te intimideren. In principe kan elk onbekend iets dit reactiepatroon uitlokken. Iets nieuw betekent gevaar, totdat het tegendeel is bewezen.

Iemand die een paard 'schrikkerig' of een ‘schijtlijster' noemt, geeft met die opmerking aan weinig van paarden te begrijpen. Alle paarden zijn altijd alert. Het is een levensreddend gedragspatroon.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu